De jaren 80:

De jaren 80 waren revolutionair op het gebied van mode, muziek én (technologische) uitvindingen. Soms sta je er niet meer bij stil, maar een aantal geweldige dingen bestond voor de 80’s gewoon nog niet! Van de Super Soaker tot de walkman en van MTV tot pinbetalingen: deze tien uitvindingen stammen uit de jaren 80. 

1. Cd-speler 

Wat nou Bluetooth speakers en surround sound? In de jaren 80 zagen we voor het allereerst een cd-speler! Al in 1979 verscheen het glanzende schijfje, maar pas in oktober ’82 werd de eerste draagbare cd-speler geïntroduceerd door Sony. Het apparaat verkocht zo goed dat andere bedrijven al snel soortgelijke producten op de markt brachten. Gelukkig maar, want in 1983 volgde de eerste cd van Nederlandse bodem: het album 4US van Doe Maar! 

2. Wegwerpcamera 

Ken je de spanning van de wegwerpcamera nog? Foto’s maken, camera inleveren en maar wachten of je kiekjes ergens op leken. De eerste wegwerpcamera zoals wij die kennen, verscheen in 1986 en werd op de markt gebracht door Fujifilm. Andere merken als Kodak en Canon gingen direct mee in de trend, waardoor er een heuse strijd ontstond en allerlei snufjes werden toegevoegd. Denk aan waterbestendige camera’s, de mogelijkheid tot panoramische kiekjes en natuurlijk een flitser! 

3. Pinbetalingen 

Op 4 november 1985 deed minister van Verkeer Neelie Smit-Kroes in een benzinestation in Geldrop de allereerste pinbetaling. Een belangrijk moment, dat leidde tot een minder zware portemonnee, maar ook flink onwennig voelde. Ken je het liedje nog dat werd gemaakt om Nederland te laten wennen aan dit ‘plastic geld’? Pin, pin, pin, pin, de één heeft cash, de ander cheques, maar wij hebben pin… 

4. Computer 

Apple bracht in 1984 de MacIntosh uit: de eerste succesvolle computer voor het grote publiek. De computer kostte 2.500 dollar, een koopje in vergelijking met concurrenten, waar je al snel 10.000 dollar voor moest neertikken. Apple kwam in diezelfde periode ook met de eerste computermuis zoals we die nu kennen. De eerste muis, die in 1952 werd uitgevonden, was namelijk zo groot als een bowlingbal! 

5. Windows 

En dan heb je natuurlijk nog die andere computergigant: Microsoft. Ken je Windows 1 nog? Bill Gates bracht dit systeem naar buiten in 1985. Het meest iconische was het gebruik van een computermuis, terwijl de meeste systemen in die tijd nog werkten met toetsenborden. Om mensen te laten wennen aan dat ‘gekke ding’, voegde Microsoft het spelletje Reversi toe, zodat gebruikers konden oefenen met het bewegen van de muis en het klikken op elementen. Ga even terug in de tijd en speel Reversi 1.0 hier! 

6. Nintendo Game Boy 

Het bedrijf Nintendo werd al in 1889 opgericht, maar het duurde honderd jaar voor ze met één van hun grootste successen kwamen: de Game Boy. Nooit eerder werd iets soortgelijks op de markt gebracht en iedereen was in de ban van de spelcomputer en spelletjes als Super Mario Land en Tetris. Wereldwijd werden meer dan 150 miljoen apparaten en een half miljard spelletjes verkocht! 

7. Super Soaker 

NASA-ingenieur Lonnie Johnson kwam met idee voor dit meesterwerk toen hij bezig was met een warmtepomp. Hij zag hoe een stroom water uit een mondstuk op een handdoek spoot en dacht: dat is cool als waterpistool! Zijn Power Drencher, later de Super Soaker, was het hoogtepunt van de zomer van veel (grote) kinderen! De productie van de CPS 2000 MK1, het sterkste waterpistool ooit, werd trouwens snel stopgezet. Het schiet één liter water per seconde tot een afstand van vijftien meter! (Psst, je schijnt dit ‘speeltje’ nog wel tweedehands online te kunnen kopen.) 

8. GPS 

De GPS, je kunt je bijna geen leven meer zonder voorstellen – al gebruiken de meeste mensen tegenwoordig natuurlijk gewoon hun mobiele telefoon. Maar wist je ook dat de GPS werd ontwikkeld als navigatiestysteem voor Amerikaanse militairen? Vanaf 1983 mochten ook burgers het systeem gebruiken, waar het merk Magellan slim op inhaakte door in 1989 de eerste draagbare GPS op de markt te brengen. 

9. MTV 

‘Ladies and gentleman, rock and roll.’ Dat waren de eerste woorden op MTV, de muziekzender die in Amerika live ging op 1 augustus 1981. Wist je ook dat de eerste videoclip op de zender, die na deze woorden volgde, Video Killed The Radio Star van The Buggles was? Zes jaar later kwam de legendarische muziekzender ook naar Nederland, onder de naam MTV Europe. 

10. Walkman 

De walkman werd eigenlijk eind jaren 70 al uitgevonden, maar won populariteit bij het grote publiek in de jaren 80. Na de introductie van het apparaat in Japan werden in zo’n acht weken al dertigduizend exemplaren verkocht. Sony was met haar walkman ook een echte trendsetter: waar je ook ging, iedereen droeg plotsklaps een koptelefoon! 

1 gedachte over “De jaren 80:

Geef een antwoord